Светли петък е! Имен ден празнуват всички, които носят имената 

...
Светли петък е! Имен ден празнуват всички, които носят имената 
Коментари Харесай

Светли петък е! Празникът е известен като летен Петковден, а именици са Живко, Живка и Зоя

Светли петък е! Имен ден честват всички, които носят имената  Жива, Живка, Живко , Зоя и производните им.

На днешния ден честваме обновлението на храма на Пресвета Владичица Богородица, който се намира отвън стените на Цариград и се назовава, “Живоприемен източник, “. Спомняме си и великите и свръхестествени чудеса, които са станали в храма на Божията майка.

Църквата била издигната от великия император Лъв, именуван Макелий (в 454 г.). Още преди да застане на императорския престол, Лъв, който бил прочут като добър и доброжелателен човек, разхождайки се на това място един ден, видял подведен слепец. Слепецът бил жаден и помолил Лъв да му помогне. Той навлязъл в гъстата гора, само че не разкрил вода. Тогава чул глас, който му споделил: „ Не трябваше, Лъве, толкоз да се трудиш да търсиш вода, тъй като водата е наоколо. “ Лъв се върнал още веднъж да търси вода, само че отново не намерил.Отново чул същия глас: „ Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва, ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца, ще намажеш с тиня слепите му очи и незабавно ще познаеш коя съм, тъй като от дълго време съм на това място. “

Лъв направил, както му заповядал гласът, и откакто помазал очите на слепеца, той незабавно прогледнал. Според предсказанието на Майката Божия не след дълго Лъв в действителност станал император. Скоро по-късно той построил на това място храм, който съществува и до през днешния ден. Оттогава тук почнали да стават доста чудеса на излекуване.

В тракийските села пък петъкът след Великден се назовава летен Петковден.

Вярва се, че Света  Петка е настойничка на дамите и на женската домашна работа. В петък дамите не работят с вълна, не перат и не се мият, с цел да не я разсърдят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР